Als je audioapparatuur aansluit op je computer, gebruik je een digitale-naar-analoog-converter, of DAC. De kwaliteit van de DAC bepaalt hoe goed je audio klinkt. Als je een goede DAC hebt, klinkt je audio beter. Als je een slechte DAC hebt, klinkt je audio slechter.

Van digitaal naar analoog

Een DAC is een digitale naar analoge converter die gebruikt wordt om digitale audio signalen om te zetten in analoge signalen. Er zijn veel verschillende DACs op de markt en het kan dan ook lastig zijn om de juiste te kiezen. In dit artikel leggen we uit hoe je een goede DAC kan kiezen en waarop je moet letten.

DAC’s worden veel gebruikt in audiosystemen, zoals cd-spelers en mp3-spelers, omdat de meeste audioapparaten analoge signalen nodig hebben. DAC converters kunnen ook worden gebruikt in andere soorten apparaten, zoals videoapparaten of zelfs computers.

DAC’s bieden functies zoals digitale filtering, oversampling en jitter-reductie. Sommige DAC’s beschikken ook over ingebouwde amplifiers. DAC’s kunnen externe apparaten of interne onderdelen van een apparaat zijn. DAC’s worden gebruikt in vele audioapparaten, van digitale audio-spelers tot AV-receivers.

DAC-ConverterEen externe DAC-converter aanschaffen

Als je audio van digitale bronnen wilt afspelen, heb je een DAC nodig. Praktisch elke moderne AV-receiver en Blu-ray-speler heeft een DAC aan boord, maar als je iemand bent die geïnteresseerd is in het optimaliseren van audio-kwaliteit, wil je misschien een externe DAC aanschaffen.

De digitale audioformaten

Bij het kiezen van een DAC kan je kiezen uit verschillende functies en specificaties. Als eerste moet je bepalen welke digitale audioformaten je wilt afspelen. De meeste DAC’s ondersteunen de populairste formaten, zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio, maar als je minder populaire formaten wilt afspelen, moet je ervoor zorgen dat de DAC die je overweegt deze formaten ondersteunt.

De signaalwegen

Voor de beste audio-prestaties moet je er ook rekening mee houden welke signaalwegen de DAC ondersteunt. De meeste DAC’s ondersteunen de populairste signaalwegen, maar als je minder populaire signaalwegen wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat de DAC die je overweegt deze signaalwegen ondersteunt.

Het aansluittype

Als je een externe DAC wilt aanschaffen, moet je ook bepalen welk aansluittype je nodig hebt. de meeste DAC’s beschikken over een USB-aansluiting, maar sommige beschikken ook over een HDMI-aansluiting. Als je een DAC wilt kiezen met een HDMI-aansluiting, moet je ervoor zorgen dat je apparaat compatibel is met de aansluiting.

Een goede DAC-converter kopen

Als je een DAC wilt kopen, moet je letten op onderstaande zaken.

De bitrate

Hoe meer bits, hoe beter. Een 24-bit DAC is beter dan een 16-bit DAC.

Sample rate

Hoe hoger de sample rate, hoe beter. Een 96kHz DAC is beter dan een 48kHz DAC.

Dynamic range

Hoe hoger het bereik, hoe beter. Een DAC met een bereik van 120dB is beter dan een DAC met een bereik van 100dB.

THD+N

Het is belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van de DAC. Een DAC met een THD+N van 0,001% is beter dan een DAC met een THD+N van 0,01%. Hoe lager het percentage, hoe beter.

Jitter

Ook is het belangrijk om te kijken naar de jitter. Hoe lager het percentage, hoe beter. Een DAC met een jitter van 1 picoseconde is dus beter dan een DAC met een jitter van 10 picoseconden.

DAC Converter FunctiesDe functies van een DAC-converter

Verder is het ook belangrijk om te kijken naar de functies die de DAC-converter biedt. Sommige DACs bieden bijvoorbeeld upsampling, wat betekent dat het geluid beter wordt weergegeven. Andere DACs bieden DSD-ondersteuning, wat betekent dat ze in staat zijn om DSD-audio weer te geven. Kies een DAC die de functies biedt die je nodig hebt – meer tips om de juiste te kiezen en een lijst kan je op de DAC-Converter pagina van OnlineReviews vinden.

De prijs van de DAC-converter

Als laatste is het ook belangrijk om te kijken naar de prijs. DACs kunnen verschillende prijzen hebben en je wilt natuurlijk niet te veel betalen. Kies een DAC die binnen je budget past, maar let ook op de kwaliteit. Een goedkope DAC is niet altijd de beste optie.

We hopen dat dit artikel je helpt bij het kiezen van de juiste DAC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.