Als je een netwerk wilt opzetten in je huis of kantoor, heb je het juiste type netwerkkabel nodig. Maar met al die verschillende opties op de markt kan het moeilijk zijn om te weten welke kabel het beste bij je past. In deze blogpost geven we een overzicht van de meest voorkomende soorten netwerkkabels en wanneer u ze moet gebruiken.

ethernet kabelsEthernet-kabels (UTP-kabels)

Het meest voorkomende type netwerkkabel is de Ethernet-kabel. Ethernetkabels worden gebruikt om apparaten zoals computers, printers en routers met elkaar en met het internet te verbinden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en snelheden, dus u moet ervoor zorgen dat je de juiste kabel krijgt voor uw behoeften.

Als je bijvoorbeeld een computer aansluit op een router aan de andere kant van de kamer, hebt u een langere kabel nodig dan wanneer u twee apparaten naast elkaar aansluit. Ethernetkabels zijn ook verkrijgbaar in verschillende snelheden, dus als u op zoek bent naar een snelle verbinding, zorg dan voor een kabel die hoge snelheden ondersteunt.

Coaxiale kabels

De meeste mensen zijn bekend met coaxkabel als het type kabel dat hun TV verbindt met hun kabelbox. Maar wist u dat ditzelfde type kabel ook kan worden gebruikt als netwerkkabel? In feite zijn er veel voordelen aan het gebruik van coaxkabel als netwerkkabel.

Een voordeel van het gebruik van coaxkabel als netwerkkabel is dat het hogere bandbreedtes kan ondersteunen dan UTP-kabels. Dit komt doordat de signalen in coaxkabels niet gevoelig zijn voor een soort interferentie die kan optreden wanneer signalen in meerdere draden dicht bij elkaar liggen. Daardoor kunnen coaxkabels meer gegevens dragen dan getwiste kabels.

Een ander voordeel van het gebruik van coaxkabel als netwerkkabel is dat deze minder duur is dan glasvezelkabel. Glasvezelkabel is gemaakt van glas of plastic en kan signalen over langere afstanden vervoeren dan koperdraad. Glasvezelkabel is echter ook duurder in installatie en onderhoud dan koperdraad. Daarom wordt coaxkabel vaak gebruikt voor kortere afstanden tussen apparaten in computernetwerken.

Glasvezelkabels

Glasvezelkabels zijn een ander type netwerkkabel dat steeds populairder wordt. Ze zijn gemaakt van glas- of kunststofvezels en worden gebruikt om apparaten zoals computers en routers met elkaar en met het internet te verbinden. Glasvezelkabels zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en snelheden, dus zorg ervoor dat u de juiste krijgt voor uw behoeften. Een voordeel van glasvezelkabels ten opzichte van andere soorten kabels is dat ze hogere snelheden ondersteunen en minder gevoelig zijn voor storingen door bijvoorbeeld elektrische of magnetische velden.

Er zijn echt veel verschillende soorten netwerkkabels op de markt, maar de meest voorkomende zijn toch ethernetkabels, coaxkabels en glasvezelkabels. Elk type kabel heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus zorg ervoor dat u de juiste kiest voor uw behoeften. Heb je een supersnelle verbinding nodig, ga dan voor een glasvezelkabel. Heb je een lange kabel nodig, kies dan voor een ethernetkabel. En als u een snelle verbinding nodig hebt, kies dan een coaxkabel. Met zoveel opties op de markt is er zeker een netwerkkabel die perfect is voor jouw node!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.