Staat er ergens nog een oude vriezer in huis? Dan hoef je je niet af te vragen waar de hoge energierekening vandaan komt. Diepvriezers zijn een van de meest energievretende voorwerpen in elk huishouden. Een vrieskast met energieklasse E of F verbruikt gemiddeld 250 kWh per jaar. En wist je dat 18 procent van de stroom in een gemiddeld huishouden wordt verbruikt door de vriezer en koelkast? Hoog tijd om een energiezuinige vriezer aan te schaffen. Maar wat zijn nu de meest duurzame vriezers? Wij hebben er speciaal voor jou 10 op een rijtje gezet.

duurzame vriezer Samsung RB34T605CB11 – Samsung RB34T605CB1

Ook het bekende bedrijven Samsung begeeft zich in de wereld van de intelligente en energiebesparende vriezers. Toch is het relatief kort geleden dat dit bedrijf het energiezuinige tijdperk betrad. Maar beter laat dan nooit zeggen we dan maar! Inmiddels zijn er een aantal energiezuinige vriezers op de markt gekomen, zoals deze Samsung RB34T605CB1.

Een uniek kenmerk is de Optimal Fresh+ lade die 2 instalbare zones bevat. Daardoor kun je helemaal zelf bepalen of je meer ruimte wilt voor vlees of groentes. Stel daarbij een of twee verschillende temperaturen in, om het voedsel op de juiste manier te bewaren.

2 – Liebherr Monolith MRB3000

De producten van Liebherr staat bekend om hun metalen behuizing met poedercoating. Daardoor ontstaat er minder snel roest en gaan ze langer mee. Zeer duurzaam dus! Een perfect voorbeeld van zo’n innovatief product is de Liebherr Monolith MRB3000 vriezer. Het past automatische ontdooiing toe en heeft een handig panel waarmee je het zelf kunt bedienen. Heel bijzonder is dat het de zogeheten ‘BioFresh’ technologie gebruikt. Dit houdt in dat de temperatuur in de vriezer net iets boven de 0 graden ligt om voedsel langer smaakvol en vers te houden. Eventueel kun je de temperatuur zelf verlagen tot -2 graden om producten zoals verse vis langer goed te houden. En ja, aan dit alles hangt wel een flink prijskaartje. Maar als je het budget er voor hebt is deze vriezer echt een aanwinst.

3 – Danby DCF072A1WDB

De capaciteit van de Danby DCF072A1WDB vriezer is werkelijk fantastisch. Je kunt er zeer veel eten en drinken in kwijt. Dit is mogelijk omdat het een zogeheten ‘upright freezer’ is. Zoals de naam al zegt, is het een verticale vriezer, waardoor je meer opslagruimte hebt. Bovendien is deze vriezer met energie-efficiënt en dat is natuurlijk precies wat je wil hebben. Het bevat een speciaal koelingsmechanisme waardoor de temperatuur binnen de vriezer stabiel blijft.

4 – Smeg FAB30RF

Het uiterlijk van de Smeg FAB30RF is gebaseerd op de vriezers en koelkasten van de jaren ’50. Dat ziet er fantastisch uit, maar betekent niet dat de functies ook ouderwets zijn. Sterker nog: deze vriezer is modern, duurzaam en energie-efficiënt. Het heeft zelfs een A++ classificatie als het om zuinigheid gaat. Zo werkt de vriezer uitstekend dankzij de automatische ontdooiing en is er een speciale snelvriesfunctie om de temperatuur van het compartiment te verlagen. Daardoor bereikt al het voedsel in de diepvries snel de juiste temperatuur.

Beko BUFR2715WH duurzame vriezers5 – Beko BUFR2715WH

Hoog tijd voor nummer 5: de BUFR2715WH. Die mogen we zeker niet overslaan, want in 2022 ontving het een aantal ‘Energy Stars’ voor energie-efficiëntie. Dit apparaat verbruikt ongeveer 305 kWh per jaar. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat deze fantastische vriezer koelmiddel gebruikt om het energieverbruik zo lag mogelijk te houden. En dankzij de intelligente ‘Freeze Guard’ technologie is er geen sprake van prestatieverlies geen prestatieverlies wanneer het buiten tussen -15 en 42 graden is.

Inverterende compressor

Ondertussen controleert de LED-display op de deur nauwkeurig de temperaturen binnenin de vriezer. Dit is ook te danken aan de inverterende compressor, die het toerental aanstuurt. Wat betekent nu? Eigenlijk werkt het vrij simpel. Bij normaal gebruik werkt het op een lagere snelheid, met een lager energieverbruik als gevolg. Soms vraagt een vriezer juist om extra koelvermogen, bijvoorbeeld als het een tijdje open heeft gestaan. In dat geval draait de compressor juist op een hogere snelheid.

6 – Danby DUFM085A4WDD

Wat betreft energie-efficiëntie is de Danby DUFM085A4WDD een echte topper. Het bevat namelijk een speciale thermostaat waarmee je zelf de temperatuur bedient. Zorg voor een constante temperatuur om zo min mogelijk energie te verbruiken. Tevens bevat deze grote vriezer een handmatige ontdooifunctie om ijsvrij te blijven. Ook fijn is dat de vriezer een milieuvriendelijk koelmiddel gebruikt. Tenslotte heb je meer dan genoeg ruimte voor al jouw voedselproducten omdat de Danby DUFM085A4WDD een zogeheten ‘upright’ vriezer is. Dit betekent dat het een verticale vorm heeft, waardoor je automatisch meer ruimte binnenin hebt. Hoe handig!

7 – Bosch B11CB50SSS

Bosch heeft een eco-vriendelijk imago. De meeste modellen hebben een energiezuinig label om meer energie te besparen en de kosten te drukken. Neem nu de Bosch B11CB50SSS vriezer. Het maakt gebruik van zogeheten ‘Intelligent Inverter Technology’, waardoor er sprake is van energie-efficiënte interactie. Dit klinkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Op het moment dat je de deur van de vriezer opent gaat bijvoorbeeld het LED-licht aan. En de temperatuur binnenin blijft dankzij het speciale MultiAirFlow™ consistent, wat ook zeer energie-efficiënt is. Voor dit alles heeft deze mooie vriezer 4-sterren ontvangen op het gebied van energie-efficiëntie!

8 – Blomberg BRFB1312SS

Wist je dat het bedrijf Blomberg in 2018 de ‘Energy Star Partner of the Year’ award ontving? Een hele mond vol, maar het toont wel aan hoe duurzaam dit bedrijf is. Alle fabrieken van Blomberg zijn ISO 140001 gecertificeerd en hun producten zijn voor 85% recyclebaar. De Blomberg BRFB1312SS is een perfect voorbeeld van zo’n product. Het is gebouwd van 99 procent loodvrije materialen en gaat door het ijzersterke materiaal lang mee. Tevens heeft het een anti-bacterieel interieur, LED-binnenverlichting en dubbele verdampers. Deze laatste onderdelen zorgen voor een goede balans tussen het koel en vriesgedeelte. Daardoor blijven de temperaturen in de vriezer constant. Heel fijn!

9 – RCA RFRF-450-AMZ

De RCA RFRF-450-AMZ verdient zeker een plekje in onze top 10 van meest duurzame vriezers. Het verbruikt ongeveer 15 kWh per maand, wat zich vertaalt in 180 tot 240 kWh per jaar. Dus ben je op zoek naar een degelijke en energiezuinige vriezer? Dan stelt dit model je zeker niet teleur. Je haalt een zogeheten ‘chest freezer’ in huis en dat is goed nieuws als je de energierekening wil verlagen. Dit type heeft de vorm van een doos of kist en opent naar boven toe. Daardoor komt er minder koude lucht vrij en dat is duurzaam. Bovendien verbruikt deze relatief kleine vriezer energie, waardoor het vaak een A++ energielabel heeft.

10 – GE FCM22DLWW

We leven in een maatschappij waarin er steeds meer aandacht is voor duurzaamheid en energiezuinigheid. Dat is geen verrassing, nu de energierekeningen door het dak gaan. Het goede nieuws is dat steeds meer fabrikanten energiezuinige vriezers op de markt brengen. Een goed voorbeeld daarvan is de GE FCM22DLWW vriezer. Dit fijne model gebruikt zeer weinig elektriciteit per kubieke voet opslagruimte. Sterker nog: het is op dit moment een van de meest energiezuinige vriezers op de markt.

Diverse energiezuinige functies

Als je de vriezer inschakelt verbruikt het ongeveer 2 ampère. Bovendien krijg je er diverse energiezuinige functies bij, zoals LED-binnenverlichting. Wil je dat er een lagere energierekening op de mat valt? Dan maak je met de GE FCM22DLWW vriezer zeker een goede keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.