De voeding van de PC is een van de belangrijkste onderdelen van een pc. Veel mensen zijn zich daar niet zo van bewust als misschien wel zou moeten. Als de verkeerde voeding wordt gebruikt, die slecht is verwerkt en zonder beschermende maatregelen wordt geleverd, kunnen onderdelen in de pc worden beschadigd of zelfs vernietigd.

PC VoedingenOmdat pc-componenten andere spanningen nodig hebben en niet op 230 volt werken, zet de pc-voeding ze om naar een lagere spanning. Bovendien heb je naast de 230 volt niet de vereiste gelijkspanning in je stopcontacten, maar een wisselspanning. Bij wisselspanning schommelt de elektrische spanning in golven tussen een piekwaarde van +325 volt en -325 volt met een frequentie van vijftig hertz. Dit leidt tot een effectieve waarde van 230 volt.

In je pc heb je drie verschillende gelijkspanningen nodig, namelijk 3,3 volt, vijf volt en twaalf volt. Voor PCI-Express slots, bijvoorbeeld, hebben we 3,3 volt nodig. SATA-schijven hebben 3,3 volt, vijf volt en twaalf volt nodig. SSD’s hebben echter geen twaalf volt meer nodig omdat zij geen ingebouwde motor hebben zoals een magnetische harde schijf. Sommige stations en de USB-poort vereisen vijf volt, zelfs processoren die vroeger op vijf volt werkten. Maar nu ziet het er anders uit, om moderne processoren te laten werken hebben we een twaalf volt spanning nodig. Deze spanning wordt niet rechtstreeks naar de processor geleid, maar loopt via het moederbord naar de spanningsomzetters (MOSFET/VRM). Daar wordt de twaalf volt spanning omgezet in de door de processor vereiste spanning, die aanzienlijk lager is en nu tussen 0,7 – 1,4 volt ligt.

Om je pc-voeding in staat te stellen deze wisselspanning van 230 volt om te zetten in de vereiste gelijkspanningen, die je nodig hebt voor je componenten, moet de fabrikant van de voeding bepaalde componenten gebruiken.

PC voeding corsairDe efficiëntie van de pc voeding

Laten we, voordat we naar de componenten kijken, eens kijken naar de efficiëntie van de schakelende pc voeding. Schakelende voedingen worden van elkaar onderscheiden naar hun rendement. Het rendement dat inmiddels op veel voedingen is aangegeven, wordt aangegeven in procenten. Het rendement wordt aangegeven in verschillende belastingsomstandigheden. De belastingcondities kunnen bewegen tussen nul en honderd procent. Het hoogste rendement wordt bereikt bij vijftig procent belasting. Zo is een schakelende voeding, die een maximaal vermogen heeft van 850 watt, het meest efficiënt bij 425 watt. Nu heeft de meest efficiënte pc-voeding met de 80 Plus Titanium-certificering een efficiëntie van 96 procent bij een spanning van 230 volt. Er bestaat echter niet zoiets als honderd procent efficiëntie, omdat de voeding altijd wat energie voor zichzelf nodig heeft en die als warmte afgeeft.

De bouw

Laten we nu eens kijken naar de constructie van een schakelende voeding. Om de voeding de ingangsspanning van 230 volt te laten omzetten in een gelijkspanning van twaalf volt, heb je een paar tussenstappen nodig. De eerste stap is het filter dat storingen wegfiltert en zo de componenten beschermt tegen beschadiging. Vervolgens wordt de spanning met diodes gelijkgericht en vervolgens gefilterd door condensatoren. Nadat de spanning is gelijkgericht en gefilterd, gaat zij door de transistor en de transformator. Tenslotte wordt de spanning gelijkgericht door diodes en opnieuw gefilterd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.